Vzdělávací program: 65-42-N/02 Řízení hotelnictví a turistických služeb
Obor vzdělání:
65-42-N/.. Hotelnictví
Škola:
Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s
právem státní jazykové zkoušky, Komenského 156/III, Poděbrady
Profil
absolventa
Absolvent studiem získává odborné znalosti
pro řídící, marketingové, odborné provozní a obchodně podnikatelské
činnosti středního a vyššího managementu v hotelovém průmyslu
a průmyslu služeb cestovního ruchu i pro samostatnou podnikatelskou
činnost. Teoretické poznatky se rozšiřují, upevňují a potvrzují
v těsném propojení s praktickou zkušeností v provozu školního
hotelu a školní restaurace a partnerských hotelových pracovišť.
Profesní
znalosti a dovednosti studenta:
- dodržuje požadavky
na hygienu a bezpečnost práce
- zná zásady
racionální výživy, má přehled o výživě, gastronomických postupech,
trendech a technologiích
- orientuje se
v měnové a daňové politice a účetnictví, ve formách servisu
i v organizaci cateringových služeb a v obchodně
podnikatelské činnosti
- je schopen
zařadit se do pracovního týmu v hotelové kuchyni, restauraci či
cestovní kanceláři a tento tým v případě pověření i řídit
- uplatňuje
principy managementu, marketingu a zásady podnikatelské etiky
- chápe kvalitu
jako nástroj, kterým se mateřská firma uplatňuje na trhu práce
- má základní
znalosti personalisty, které uplatňuje při výběru personálu
- využívá svých
znalostí při nákupu surovin, inventáře, při odměňování pracovníků
Komunikační
a manažerské dovednosti studenta:
- má přehled
o organizaci a řízení práce ve svěřených úsecích hotelového
provozu, stravovacího provozu a v cestovních agenturách
- vystupuje
kultivovaně a komunikuje vhodným způsobem s klienty
- ovládá
administrativní komunikaci
- pracuje
svědomitě, efektivně, kvalitně a ekologicky
- zná evaluační
a autoevaluační metody a postupy
- je schopen
sebereflexe a seberegulace v krizových situacích
- aktivně
zvyšuje svou odbornost a sleduje nejnovější trendy v oboru
- identifikuje
a analyzuje problémy a dokáže zvolit optimální způsob jejich
řešení
- respektuje
a prosazuje zásady relaxace a regenerace duševního
i fyzického potenciálu
- programově
eliminuje možnou existenci syndromu vyhoření tím, že se tvůrčí manažerskou
prací seberealizuje
Osobnostní
profil absolventa:
- cítí potřebu
celoživotního vzdělávání a kultivace své osobnosti
- aktivně
zvyšuje svou odbornost, sleduje nové trendy v oboru a umí
s nimi efektivně pracovat
- je schopen
aktivně rozhodovat o své kariéře a uplatnit se na trhu práce
- dodržuje pravidla
sociální komunikace, prakticky uplatňuje osvojená pravidla etiky
a etikety
- umí odhadnout
vlastní potenciál i schopnosti a možnosti svěřeného týmu
a stanovuje si reálné životní i profesní cíle
- je otevřen
pracovní diskusi, ponechává prostor názorům jiných, prospěšné názory
akceptuje a dokáže je konstruktivně uplatňovat
- dodržuje
morální principy, chrání demokratické hodnoty
- uvědomuje si
svou národní i evropskou identitu a respektuje práva
a toleruje kulturní odlišnosti jiných etnik, nepodléhá rasismu a xenofobii
- dodržuje
demokratické principy a podporuje evropskou integraci
- aktivně pečuje
o svou tělesnou zdatnost, dodržuje správnou životosprávu
Možnosti
uplatnění absolventa
Absolvent najde uplatnění v oblasti hotelnictví, lázeňství a cestovním
ruchu v řídících pozicích na
úrovni středního a vyššího managementu.