Vzdělávací program: 41-31-N/02 Agroturistika
Obor vzdělání: 41-31-N/.. Zemědělství
Škola: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická, Dr. Veselého 343, Bystřice nad Pernštejnem
Profil absolventa
podmínky zdravotní způsobilosti uchazeče ke vzdělávání:
vzhledem k učebním plánům jsou na školu přijímáni žáci bez postižení, v individuálních případech s lehkým postižením na základě doporučení lékaře.
délka vzdělávacího programu: 3 roky (každý rok je rozdělen na zimní a letní období)
forma vzdělávání: denní
vyučovací jazyk: český jazyk
Studijní obor Agroturistika má v systému vyššího odborného studia specifické postavení. Biologická podstata zemědělské výroby na jedné straně a turistická připravenost, ekonomické a civilizační vymoženosti na straně druhé vyžadují široký rozsah tohoto vzdělávání. Absolvent musí být pro tuto podnikatelskou činnost vybaven nejenom veškerými vědomostmi a dovednostmi, jejichž rozsah je vzhledem ke značné rozmanitosti alternativ podnikání velký, ale i schopnostmi samostatného rozhodování, ekonomického myšlení, společenského vystupování a schopnostmi respektovat právo.
Musí být proto voleny takové formy řízení výchovně vzdělávacího procesu i metody vyučování, aby byly pro dosažení uvedených cílů dostatečně efektivní a maximálně při tom respektovaly osobnost studenta.
Absolventi VOŠ včetně absolventů nezemědělských středních škol získají v průběhu studia potřebné základní znalosti z oblasti zemědělské výroby. Vzhledem k předpokládaným útlumovým programům, ale i nutné atraktivitě vlastního zaměření výroby, které se bude významně podílet na úspěšnosti podniku i z hlediska získávání klientely – tedy z hlediska turistického, bude nutné posluchače seznámit s nejrůznějšími specializacemi jak v rostlinné, tak živočišné výrobě. S tím souvisí i požadavek na získávání vědomostí a dovedností o možnostech zpracování rostlinných a živočišných výrobků, které může být nejen atraktivní, ale může se podílet i na vlastním stravování hostů. Dále musí být seznámeni i s dalšími podnikatelskými aktivitami, které nemusí přímo souviset se zemědělskou výrobou, ale jsou výhodné z hlediska místa podnikání i ekonomického efektu.
Agroturistika je podnikatelskou aktivitou. Absolvent proto musí mít potřebné znalosti tržní ekonomiky, účetnictví, znát daňovou problematiku, právní podklady podnikání, občanskoprávní vztahy, studiem musí získat dovednosti ručního i počítačového zpracování účetnictví a ovládat vyhotovení firemních písemností. Podnikání je dále podmíněno znalostmi zeměpisu, psychologie zákazníka, principů turistického ruchu, rekreačních činností, pohostinství a bezpodmínečně alespoň dvou světových jazyků.
Velmi významným úkolem, ale i předpokladem prosazování agroturistiky je zvyšování hodnot zemědělské krajiny, vedle hodnoty produkční, především hodnoty rekreační, estetické i biologické, proto musí být podnikatel v agroturistice připraven i z tohoto hlediska – tedy v ekologii, tvorbě a ochraně krajiny, ale i v urbanistice a stavebních úpravách ve venkovských zástavbách i volné krajině.
Z dosud zpracovaných typových pozic dle ISTP lze absolventy Agroturistiky zařadit do těchto pozic:
Samostatný pracovník ochrany přírody a krajiny
Samostatný pracovník ochrany čistoty ovzduší
Samostatný referent životního prostředí státní správy
Odborný manažer
Samostatný lesní technik myslivec
Samostatný zemědělský technik
Uplatnění absolventa
Spádová oblast školy představuje prakticky celou Českou republiku. Předpokládaný rozvoj agroturistiky a ekoturistiky vytváří velmi široký trh práce pro naše absolventy. Absolvent je připravován pro podnikatelskou činnost v oblasti agroturistiky, ekoturistiky a ekoagroturistiky.
Požadovaný rozsah vědomostí a dovedností je značný vzhledem k velké rozmanitosti alternativ podnikání. Má uplatnění i v širokém spektru celého agrokomplexu, a to zejména v samostatné podnikatelské činnosti , ve službách pro zemědělství, ve zpracování a odbytu zemědělské produkce, v nákupních a obchodních organizacích, v podnicích zpracovávajících zemědělskou produkci, jako obchodní zástupce v oblasti prodeje potravinářských výrobků, ve službách spočívajících v obnově venkova a údržbě krajiny.
Absolvent má možnost uplatnění i v dalších podnikatelských aktivitách, které nemusí přímo souviset se zemědělskou výrobou, ale jsou výhodné z hlediska místa podnikání i ekonomického efektu. Například v oblasti pojišťovnictví, ekonomických útvarů akciových společností, soukromých podniků, v útvarech státní správy a samosprávy, zejména venkovských obcí, a v dalších činnostech podle zaměření školy.