Přeskočit navigaci

Vzdělávací program: 65-42-N/02 Řízení hotelnictví a turistických služeb


Obor vzdělání: 65-42-N/.. Hotelnictví

 

Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Komenského 156/III, Poděbrady



Charakteristika vzdělávacího programu

Pojetí a cíle vzdělávacího programu


Cílem vzdělávacího programu je formování odborně fundovaného absolventa na nižší vysokoškolské úrovni. Budoucí absolventi jsou během studia připravováni tak, aby kvalitou své práce a svými postoji přispěli k udržení a zvýšení prestiže pracovníků v hotelnictví, lázeňství a cestovním ruchu. Studiem si osvojují odborné vědomosti, dovednosti a postupy, s nimiž budou zvládat řídící práce na úrovni středního a vyššího managementu samostatně i v týmu. Jsou vedeni k zodpovědnosti za pracovní tým i výsledek společné práce a motivují spolupracovníky ke kritickému myšlení.

Charakteristika obsahu vzdělávacího programu


Vzdělávací program tvoří teoretickou výuka a odborná praxe. Teoretická výuka nosných odborných předmětů je realizována formou přednášek, seminářů a na praktické dovednosti zaměřených cvičení. V rámci cvičení studenti aplikují získané znalosti při řešení konkrétních praktických úkolů.


Učební plán má předměty povinné (P), povinně volitelné (PV) a volitelné (V). Studentům je umožněna individuální profilace prostřednictvím povinně volitelných a volitelných předmětů, z nichž si vybírají ty předměty, jež budou prohlubovat jejich znalosti nebo je rozšiřovat podle zájmu jednotlivců i podle jejich budoucí profesní orientace.


Studenti jsou na začátku každého ročníku seznámeni s předpisy bezpečnosti práce a ochrany zdraví a s pokyny pro úspěšné absolvování praxe. Jsou poučeni o chování v mimořádných situacích. Předání těchto informací potvrzují písemně. Studenti dodržují pravidla hygieny a bezpečnosti ve škole i na pracovištích mimo školu, při každém svém počínání mají na paměti nebezpečí úrazu, jsou povinni chránit své zdraví i zdraví svých spolužáků a pracovníků školy. Při praktickém vyučování používají zásadně předepsaný pracovní oděv, předepsané pracovní a ochranné pomůcky a dbají pokynů učitelů.

Organizace výuky


Výuka probíhá v souladu se zákonem č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) a vyhlášky č.10/2005 Sb. o vyšším odborném vzdělávání, v platném znění.


Vedle běžné formy frontálního vyučování teoretickým odborným předmětům získávají studenti praktické dovednosti v odborné praktické výuce:


Výuka předmětu Technologie přípravy pokrmů probíhá v laboratorních kuchyních ve čtyřhodinových blocích praktického cvičení, předmět Gastronomický servis je rovněž vyučován ve čtyřhodinovém bloku, částečně formou obsluhy hostů ve školní restauraci.


Odborná praxe


Uskutečňuje se ve dvou až čtyřtýdenních blocích na pracovištích fyzických a právnických osob, představuje završení každého ročníku vzdělávání.


Studenti, kteří se ve volitelných předmětech specializují na problematiku zajišťování turistických služeb, přizpůsobují tomu i organizaci a náplň praxe (např. v lázeňských zařízeních, památkových objektech, v cestovních kancelářích, informačních centrech apod.).


Studenti mohou k doplnění praktických zkušeností využít školou vytipovaná zařízení v zahraničí. Během několikaměsíčních až ročních pobytů se rozvíjejí i jejich multikulturní kompetence, zejména schopnost zapojit se do zahraničního týmu, překonávat a řešit problémové situace, přičemž si potvrzují a upevňují jazykové dovednosti.


Znalosti teoreticky získané v předmětech Turistický zeměpis, Průvodcovská činnost, Dějiny kultury a Technika cestovního ruchu jsou prakticky rozvíjeny během poznávacích exkurzí po mikroregionu Poděbradsko, po památkách UNESCO v ČR, případně během zájezdů do Francie, Rakouska, SRN.

Podmínky pro přijímání studentů


Ke studiu se přijímají uchazeči se středním vzděláním s maturitní zkouškou, kteří splnili kritéria přijímacího řízení stanovená ředitelem školy. Zdravotní způsobilost uchazeče posuzuje příslušný registrující praktický lékař. Podmínky zdravotní způsobilosti jsou stanoveny nařízením vlády č.224/2007 Sb., o soustavě vzdělávacích oborů, příloha č. 1, oddíl E, část E1 a příloha č. 2, bod 26 (nemoci vylučující vydání zdravotního průkazu). Při nástupu do prvního ročníku předloží student zdravotní průkaz.

Zpět