Přeskočit navigaci

Číšník

Charakteristika

Číšník samostatně servíruje a prodává pokrmy a nápoje.

Činnosti

  • Dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.).
  • Inkaso plateb a spolupráce s pokladnou.
  • Odborná instruktáž u speciálních pokrmů a nápojů.
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů.
  • Přijímání objednávek.
  • Příprava a aranžování místností a tabulí.
  • Servírování a vydávání pokrmů a nápojů.
  • Účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích.
  • Uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci.

Vhodné školní vzdělání pro toto povolání

Zdravotní omezení

Nejsou definována onemocnění, která by vylučovala výkon povolání.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.

Medián hrubého měsíčního výdělku

Kód a název zaměstnání (podle CZ-ISCO Soukromý sektor Veřejný sektor
5131 - Číšníci a servírky 11 185 17 200
51310 - Číšníci a servírky 00 00

Medián představuje prostřední hodnotu ze všech zjištěných hodnot, tj. 50% zaměstnanců má vyšší výdělek než medián a 50% nižší. Pro posouzení výdělkové úrovně je medián obvykle vhodnější než průměr, protože není ovlivněn extrémními hodnotami a přímo říká, jaký výdělek má "prostřední zaměstnanec".

Údaje o měsíčním výdělku se přebírají ze statistického šetření ISPV.V rámci tohoto šetření se zjišťují měsíční výdělky pro jednotlivá zaměstnání podle klasifikace CZ-ISCO. Protože je tatoklasifikace poměrně podrobná, může jednomu povolání odpovídat více zaměstnání.

Navštívená povolání

Další informace o tomto povolání