Přeskočit navigaci

Pracovník výroby mléčných produktů

Charakteristika

Pracovník výroby mléčných produktů zpracovává mléko pro výrobu celé řady mlékárenských výrobků, polotovarů a potravin.

Činnosti

  • Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence.
  • Dodržování hygienických předpisů a osobní hygieny.
  • Kontrola a vyhodnocení probíhajících technologických procesů včetně sledování kritických bodů (princip HACCP).
  • Obsluha technologických, výrobních a balicích linek a zařízení.
  • Provádění základních provozních laboratorních zkoušek jako např. měření teploty, kyselosti, stanovení sušiny, vody, aj.
  • Provádění základních technologických operací u výroby jednotlivých druhů mléčných výrobků z mléka a mlékárenských polotovarů (např. tepelné ošetření surovin a produktů, zakysávání a fermentace, zahušťování a sušení, sýření a zpracování sýřeniny, solení, zrání a ošetřování sýrů, tavení, zmáselňování, zmrazování aj.).
  • Příjem, kontrola, ošetření a skladování ostatních surovin, přísad, přídatných a pomocných látek a obalů.
  • Skladování a expedice.
  • Stanovení pracovních postupů a technologických operací spojených s příjmem mléčných surovin.
  • Základní ošetření mléka, tj. odstřeďování, pasterizace, homogenizace a standardizace mléčné suroviny pro výrobu jednotlivých typů výrobků.
  • Zaznamenání a vyhodnocení technických údajů a podávání zpráv o výrobních procesech a výsledcích.

Další informace o vhodném školním vzdělání, zdravotních a pracovních podmínkách a o měsíční mzdě se dozvíte u jednotlivých typových pozic zařazených do tohoto povolání.

Podřízená povolaní (typové pozice)

Zdravotní omezení

Nejsou definována onemocnění, která by vylučovala výkon povolání.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.

Medián hrubého měsíčního výdělku

Pro toto povolání nejsou dostupná data o měsíčním výdělku.