Přeskočit navigaci

Úklidový pracovník

Charakteristika

Úklidový pracovník čistí, uklízí a ošetřuje plochy různých typů budov, výrobních podniků, hromadných dopravních prostředků a plášťů budov. Dále zajišťuje svou prací hygienický standard a systémy v nemocničních, zdravotnických a potravinářských provozech.

Činnosti

  • Čištění a leštění skleněných ploch uvnitř i vně výškových budov.
  • Čištění a odstraňování graffiti ze stavebních prvků výškových budov včetně impregnace.
  • Čištění a údržba plášťů výškových uvnitř i vně budov.
  • Čištění a údržba stavebních konstrukcí, technologických rozvodů a zařízení uvnitř i vně budov.
  • Dodržování harmonogramů a organizace práce na pracovišti, provádění sebekontroly a prokázání znalostí podle bezpečnostních listů.
  • Identifikace managementu hygieny v zásadách a systémech HACCP v potravinářských provozech.
  • Identifikace různých typů padů, pomůcek a strojů při provádění speciálních prací.
  • Identifikace základních materiálů podlah, nábytku, zařízení a volba vhodných technologických postupů dle harmonogramů prací.
  • Manipulace s chemickými a dezinfekčními látkami, přípravky a potřebnými pomůckami, jejich správné dávkování a bezpečné uložení v potravinářských provozech.
  • Profesionální úklid veškerých ploch ve všech objektech a částech budov manuálním a strojním způsobem.
  • Provádění dezinfekce ve zdravotnickém a nemocničním zařízení.
  • Příprava pracoviště a technických prostředků, zařízení a pomůcek k čištění výškových budov a zajištění pracovního prostoru s ohledem i na cizí osoby.
  • Ředění, skladování a nakládání s chemickými a dezinfekčními látkami, přípravky a potřebnými pomůckami.
  • Specifikace odborných pojmů úklidových a čisticích speciálních prací.
  • Údržba skleněných ploch.
  • Údržba venkovních ploch budov (zahradnické práce, čištění strojem, manuální úklid venkovních ploch, odklízení sněhu).
  • Údržba, čištění a impregnace materiálů podlah, nábytku, zařízení a znalost i správná volba vhodných chemických přípravků a technologických postupů podle harmonogramů prací.
  • Úklid a údržba „Clean roomů = čistých prostor“ v potravinářských provozech.
  • Volba druhu úklidu a čištění dle hygienických plánů v systémech HACCP v potravinářských provozech.
  • Výběr, příprava a sestavení pomůcek, strojů a přístupové techniky včetně znalosti údržby a čištění, včetně pomůcek BOZP.

Další informace o vhodném školním vzdělání, zdravotních a pracovních podmínkách a o měsíční mzdě se dozvíte u jednotlivých typových pozic zařazených do tohoto povolání.

Podřízená povolaní (typové pozice)

Zdravotní omezení

Nejsou definována onemocnění, která by vylučovala výkon povolání.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.

Medián hrubého měsíčního výdělku

Pro toto povolání nejsou dostupná data o měsíčním výdělku.

Navštívená povolání

Další informace o tomto povolání