Přeskočit navigaci

Pracovník výroby chleba a běžného pečiva

Charakteristika

Pracovník výroby chleba a běžného pečiva naváží suroviny a obsluhuje mísicí, tvarovací stroje, provádí obsluhu pece a dohlíží na tvarování výrobků.

Činnosti

  • Balení výrobků.
  • Expedice hotových výrobků.
  • Obsluha příslušných potravinářských strojů.
  • Prodej výrobků.
  • Příjem surovin a jejich uskladnění.
  • Ruční dohotovování výrobků.
  • Vedení příslušné dokumentace.
  • Výroba chleba a běžného pečiva.

Nadřízené povolání

Vhodné školní vzdělání pro toto povolání

Zdravotní omezení

Toto povolání nemohou vykonávat lidé s následujícími obtížemi:
  • Astma bronchiale či jiná prognosticky závažná alergická onemocnění.

Přesné posouzení zdravotního stavu s následným doporučením nebo nedoporučením výkonu tohoto povolání je možné pouze po konzultaci s lékařem.

Medián hrubého měsíčního výdělku

Kód a název zaměstnání (podle CZ-ISCO Soukromý sektor Veřejný sektor
8160 - Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků 19 121 00
81602 - Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek 18 246 00

Medián představuje prostřední hodnotu ze všech zjištěných hodnot, tj. 50% zaměstnanců má vyšší výdělek než medián a 50% nižší. Pro posouzení výdělkové úrovně je medián obvykle vhodnější než průměr, protože není ovlivněn extrémními hodnotami a přímo říká, jaký výdělek má "prostřední zaměstnanec".

Údaje o měsíčním výdělku se přebírají ze statistického šetření ISPV.V rámci tohoto šetření se zjišťují měsíční výdělky pro jednotlivá zaměstnání podle klasifikace CZ-ISCO. Protože je tatoklasifikace poměrně podrobná, může jednomu povolání odpovídat více zaměstnání.